O nas

Zajmujemy się tym, co lubimy najbardziej – wybieraniem dobrych miodów. Mamy tu pewne zasługi, ale chylimy czoła przed prawdziwymi autorkami dobrego smaku miodów z Leśnego Dworu.

Są nimi pszczoły.

Pszczoły są obecne w naszej rodzinie od pokoleń.

I to dosłownie – naszą najstarszą znaną przodkinią jest nie kto inny, jak…
Konstancja Pszczoła!
Od kiedy sięgamy pamięcią, nasze prababki doglądały uli w swoich ogrodach (na zdjęciu obok nasza kochana Prababcia w swojej pasiece), dziadkowie zabierali nas na wycieczki do pasiek rozsianych po mazurskich łąkach, a mamy uczyły, że najważniejszą przyprawą w kuchni jest miód.

Stara fotografia naszej prababci stojącej w pasiece pomiędzy ulami w sadzie

Od czterech pokoleń opiekujemy się pszczołami i zajadamy się miodem. Od ponad 30 lat tworzymy Gospodarstwo Pasieczne Leśny Dwór.

Przez ten czas udało nam się zgromadzić wokół siebie grupę zaufanych pszczelarzy, którzy z pasją dbają o swoje pszczoły i zapewniają im najlepsze możliwe warunki wśród dziewiczej, bujnej przyrody.

Pasieki, z których jest nasz miód, położone są głównie na Warmii i Mazurach.

Jesteśmy dumni z tego, że oferujemy surowy miód, który nie jest przegrzany, filtrowany ani przetworzony w jakikolwiek inny sposób, dzięki czemu zachowuje swoje naturalne enzymy, przeciwutleniacze i składniki odżywcze.

Kochamy naszą pracę.

Od dziecka wiemy, że najlepszą nagrodą po całej nocy odsklepiania ramek pszczelich jest słodki smak malin zrywanych o świcie. Wychowaliśmy się wśród bzyczenia pszczół, podjadając rodzicom miód w trakcie miodobrań. Jesteśmy z Mazur. U nas żyje się spokojnie, w zgodnie z naturą. Budzi nas śpiew ptaków, poranną kawę pijemy w rytmie muczenia krowy sąsiada, a czas wolny spędzamy w lesie i nad jeziorem.

Zrównoważone pszczelarstwo

Nasz miód jest zbierany w małych partiach zgodnie z etycznymi i zrównoważonymi praktykami pszczelarskimi. Nie filtrujemy i nie przegrzewamy go, dzięki czemu zachowuje swoją jakość i unikalny profil smakowy. Dzięki doświadczeniu przekazywanemu z pokolenia na pokolenie, dobrze wiemy, jak dbać o miód w taki sposób, by długo zachował pełnię swoich właściwości. Nasz proces produkcji jest pracochłonny i długotrwały, ale wiemy, że ciężka praca popłaca – w końcu to dlatego nasz miód jest taki pyszny i wyjątkowy.

Rygorystyczna kontrola jakości

Podejmujemy szereg działań kontrolnych, dzięki którym jesteśmy pewni, że oferujemy dobry miód. Badamy miód pod kątem parametrów takich jak kwasowość, przewodność i zawartość wody, które pozwalają nam łatwo stwierdzić, czy miód jest pełnowartościowy i spełnia nasze surowe wymagania jakościowe. Sprawdzamy go również pod kątem aktywności enzymatycznej. Ponadto, uważnie monitorujemy, czy miód nie zawiera żadnych niepożądanych substancji, takich jak pestycydy czy antybiotyki.

Tradycyjne rzemiosło

Zwracamy uwagę na każdy detal. Działamy jak mała manufaktura. Pieczołowicie dbamy o każdy słoik, który mamy w ręce. Działamy na solidnym fundamencie czterech pokoleń tradycji pszczelarskiej. Dzięki małej skali działalności i tradycyjnym metodom produkcji, jesteśmy pewni, że możemy z dumą oferować najlepsze produkty.

Słodka pomoc

Wspieramy lokalne, mazurskie inicjatywy społeczne, zarówno sportowe, jak i artystyczne. Szerzymy wiedzę o pszczołach i promujemy szacunek dla natury. Czynnie pomagamy przy organizacji lokalnych wydarzeń kulturalnych, współpracując z „naszymi”, mazurskimi twórcami. Przyjaźnimy się z okolicznymi klubami sportowymi, regularnie napędzając zawodników najlepszym paliwem na świecie – miodem!

Scroll to Top