Jesteśmy w Sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”!

Z radością piszemy te słowa: Decyzją Zarządu Województwa Warmińsko – Mazurskiego z dnia 15 lutego 2021 r. uzyskaliśmy członkostwo w Europejskiej Sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”!

Czym jest Europejska Sieć „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”?

Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego wspiera produkcję naturalnej i tradycyjnej żywności. Tworzą ją rodzinne gospodarstwa, producenci, zakłady i restauracje, które podkreślają swoją tożsamość regionalną oraz wykorzystują dawne receptury i tradycyjne surowce.

Dzięki temu, znak „Kulinarne Dziedzictwo Europy” ułatwia dotarcie do regionalnej żywności. Pomaga znaleźć miejsca, w których można skosztować naturalnych, regionalnych specjałów. Jednym z takich miejsc jest nasze Gospodarstwo.

Członkostwo w Sieci wiąże się ze spełnianiem szeregu warunków:

  • przede wszystkim, podmioty przyjęte do sieci powinny aktywnie uczestniczyć w rozwoju rynku i promocji żywności naturalnej, być dobrymi ambasadorami Warmii, Mazur i Powiśla, jej regionalnego dziedzictwa kulinarnego oraz działalności Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego;
  • dodatkowo, jako Producenci i przetwórcy żywności podmioty przyjęte do Sieci powinny:
    • sprzedawać produkty żywnościowe, które sami wyprodukowali lub wyprodukowane zostały na obszarze Warmii, Mazur i Powiśla. Preferowani są producenci stosujący naturalne/ekologiczne metody produkcji, producenci wykorzystujący genetycznie tradycyjne odmiany roślin uprawnych i ras zwierząt charakterystycznych dla Warmii, Mazur i Powiśla oraz producenci produktów tradycyjnych,
    • wytwarzać produkty oparte w znacznym stopniu na surowcach produkowanych lokalnie na Warmii, Mazurach i Powiślu. Gdy surowce do wytwarzania produktu 
      nie występują lokalnie, mogą je sprowadzać z innych części Warmii Mazur 
      i Powiśla, a ostatecznie z innych regionów, ze wskazaniem na członków ESRDzK 
      w Polsce i Europie. Oznaczenie logotypem dotyczy wyłącznie produktów, które spełniają te wymagania.
  • dodatkowo, jako Hurtowi i detaliczni sprzedawcy artykułów rolno-spożywczych podmioty przyjęte do sieci powinny zgodnie z Regulaminem sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle oferować i promować produkty pochodzące z Warmii, Mazur i Powiśla.

Dziedzictwo Warmii, Mazur i Powiśla

Wielokulturowa, wielonarodowa i wielowyznaniowa społeczność regionu Warmii Mazur i Powiśla składa się na bogactwo regionalnych kulinariów. Nawiązują one między innymi do smaków kuchni staropolskiej, warmińskiej czy mazurskiej.

Nasz region słynie z pięknej, dziewiczej przyrody. Dzięki nieskażonej naturze, która nas otacza, mamy dostęp do dobrych i sprawdzonych źródeł zdrowej żywności. Nie da się tego przecenić. Te wyjątkowe okoliczności przyrody sprawiają, że możemy cieszyć się pokarmami, które nie tylko pysznie smakują, ale i służą naszemu zdrowiu.

Naturalne miody

Jest to szczególnie istotne dla takich produktów naturalnych, jak miód. Czyste powietrze i bujna flora terenów Warmii i Mazur pozwalają na pozyskiwanie wyjątkowego, aromatycznego miodu.

Potencjał środowiska bogatego w nektarujące rośliny w połączeniu z kwalifikacjami pszczelarzy z regionu sprawia, że nasze miody zyskały wiernych konsumentów oczekujących naturalnego miodu. Charakterystyczne dla Warmii i Mazur miody posiadają wybitne cechy smakowe wynikające z czystości i bioróżnorodności.

Doceniając ich potencjał nasze Gospodarstwo skupia się na zorganizowaniu przedsiębiorstwa jako łącznika pomiędzy pszczelarzami a konsumentami. Zasady budowania stałych relacji oparte zostały na ciągłym podnoszeniu kwalifikacji zarówno pszczelarzy, jak i zaplecza produkcyjnego w rozlewni miodu.

Wierzymy, że inicjatywy takie, jak Europejska Sieć Dziedzictwa Kulinarnego, stanowią realne i bardzo potrzebne wsparcie dla producentów żywności naturalnej i tradycyjnej.

To dla nas wielki zaszczyt, ale i zobowiązanie

Bardzo się cieszymy, że należymy do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Takie wyróżnienie to dla nas wielki zaszczyt, ale i zobowiązanie. Cała Załoga naszego Gospodarstwa ciężko pracuje, by oferować miód jak najwyższej jakości i zawsze spełniać oczekiwania naszych Klientów.

Dziękujemy!

Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle – linki

Zapraszamy do zapoznania się z oficjalną decyzją Zarządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego:

https://dziedzictwokulinarne.pl/nowi-czlonkowie-sieci-dziedzictwa-kulinarnego-warmia-mazury-powisle-decyzja-zarzadu-wojewodztwa-3/

Oraz informacji o naszym Gospodarstwie na stronach Sieci Dziedzictwa Kulinarnego:

https://dziedzictwokulinarne.pl/czlonkowie/gospodarstwo-pasieczne-lesny-dwor/

https://www.culinary-heritage.com/member.asp?sprakid=5&regionid=53&foretagid=6173

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *