Czy miód jest zdrowy? Właściwości miodu.

Czy miód jest zdrowy?

Miód jest powszechnie uważany za jeden z bardziej wartościowych składników diety człowieka. Czy rzeczywiście miód jest zdrowy? Tak, jest! Miód ma niezwykłe właściwości, więc warto zastępować nim cukier. Musimy jednak wiedzieć, jak go spożywać, by służył naszemu zdrowiu.

Czytaj dalej, by dowiedzieć się:

  1. Jak powstaje miód?
  2. Co zawiera miód?
  3. Jakie są właściwości miodu?
  4. Który miody są najzdrowsze?
  5. Jak spożywać miód?
infografika czy miód jest zdrowy?

Jak powstaje miód?

Miód jest naturalnym produktem. Robią go pszczoły Apis mellifera.

By miód mógł powstać, pszczoły zbieraczki muszą zebrać nektar lub spadź z roślin. Każdy lot, w trakcie którego pszczoły zbierają nektar, trwa około godzinę. Przez ten czas odwiedzają tysiące kwiatów.

Pszczoły przetwarzają nektar w miód, mieszając go z enzymami, które wytwarzają. Magazynują go w komórkach plastra, gdzie dojrzewa w ściśle kontrolowanej temperaturze i wilgotności. Gdy miód jest już gotowy, pszczoły zasklepiają komórkę cienką warstwą wosku.

Pszczelarz czasami może podebrać swoim pszczołom trochę miodu. W trakcie miodobrania odsklepia się komórki plastra i odwirowuje z nich miód. Następnie przekłada się go do słoika lub beczki, by miód mógł bezpiecznie czekać, aż trafi do naszej kuchni.

Skład miodu

Skład miodu jest bardzo zróżnicowany. Zależy głównie od dwóch czynników:

  1. rodzaju i gatunku roślin, z których pszczoły zebrały nektar i spadź,
  2. pory roku.

Odmian miodu jest bardzo dużo. Mamy np. miód akacjowy, wrzosowy, lipowy… W miodach stwierdzono zawartość ok. 180 składników. Są to m.in.: aminokwasy i białka, sacharydy, flawonoidy i fenolokwasy, związki lotne (m.in. kwasy, olejki eteryczne) i mineralne oraz witaminy.

Właściwości miodu – jak miód wpływa na nasze zdrowie?

Ze względu na swoje naturalne pochodzenie, miód już od setek tysięcy lat wykorzystywany jest jako pokarm, który korzystnie wpływa na nasz organizm. Posiada liczne zalety (a dodatkowo jest przepyszny!):

  • zawiera witaminy z grupy B i witaminę C oraz składniki mineralne (żelazo, wapń, potas),
  • zapewnia energię gotową do natychmiastowego wykorzystania,
  • zawiera aminokwasy wolne i enzymy ułatwiające trawienie,
  • ma działanie odkażające,
  • hamuje namnażanie się szkodliwych bakterii jelitowych,
  • działa antyoksydacyjnie (dzięki flawonoidom).

Które miody są najzdrowsze?

Mówi się, że im miód ciemniejszy, tym zdrowszy. Rzeczywiście tak jest – badania wykazują, że najzdrowsze są miody: spadziowe, gryczane oraz wrzosowe.

Warto jednak pamiętać, że każdy miód posiada swoje własne, unikalne właściwości prozdrowotne. Jasne miody też są zdrowe! Wielu z nas jest fanami np. białego miodu rzepakowego (który m.in. odżywia i regeneruje!), jasnozielonego akacjowego (m.in. poprawia funkcje oczyszczania z toksyn) czy pięknego, złotego miodu lipowego (który skutecznie wspiera organizm przy przeziębieniach i grypie!).

Dlatego odpowiedź na pytanie “Który miód jest najzdrowszy?” brzmi: każdy! Właściwości prozdrowotne miodów są zróżnicowane. Dla każdego z nas najlepsze będzie coś innego. Jeżeli ktoś często się przeziębia, warto, żeby jadł miód lipowy. Z kolei jeżeli ktoś cierpi na dolegliwości układu sercowego, polecamy mu miód gryczany!

Chcesz dowiedzieć się więcej o właściwościach poszczególnych miodów odmianowych? Na co pomaga miód wielokwiatowy, a na co miód spadziowy?

Jak spożywać miód, by był zdrowy?

Przede wszystkim jedz miód z pewnego źródła! Upewnij się, że kupujesz prawdziwy miód, który pochodzi z dobrze prowadzonych pasiek. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że jesz miód nieprzegrzany, bez sztucznych dodatków, z pasiek, w których nie stosuje się antybiotyków i które ulokowane są w najlepszych, dzikich miejscach.

Wszystkie nasze miody są starannie sprawdzane. Kontrolujemy ich źródło pochodzenia i skład, by mieć pewność, że oferujemy miód najwyższej jakości. Współpracujemy z zaufanymi pszczelarzami, którzy prowadzą swoje pasieki zgodnie z tradycyjną sztuką pszczelarską.

Jakość miodu jest dla nas priorytetem.

Dodatkowo, by zachować właściwości miodu, nie przegrzewaj go! Maksymalna temperatura, do jakiej można podgrzać miód, to 40 stopni Celsjusza.

Pamiętaj, że miód nie jest dobry dla każdego. Zawiera cukier, więc powinni uważać na niego cukrzycy. W jego skład wchodzą też naturalne pyłki kwiatowe i inne alergeny, dlatego przed spożyciem miodu należy sprawdzić, czy nie jest się na niego uczulonym.

A więc – czy miód jest zdrowy?

Tak! Podsumowując: Miód to cenny naturalny pokarm, który warto włączyć do codziennej diety. Łyżka miodu dziennie dodana do porannej owsianki, herbaty czy smoothie urozmaici dietę i doda sił.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o miodach i pszczołach, odezwij się do nas! Zapraszamy też do naszego Gospodarstwa w Leśnym Dworze.

Źródła informacji:

 „Wielka encyklopedia pszczelarstwa”, M. Morawski, L. Maroń-Morawska, Wydawnictwo Dragon, Bielsko-Biała, 2014,

„Analiza właściwości miodu pszczelego i jego zastosowanie w dietetyce i kosmetologii”, J. Marwicka, R. Gałuszka, G. Gałuszka, A. Podolska, Ł. Żurawski, K. Niemyjska, Kosmetologia Estetyczna Rocznik 2014, Tom 03, Nr. 2, s. 107-110,

„Miód i inne produkty pszczele dla zdrowia i urody”, Wydawnictwo Jedność, Kielce 2019.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *